ABDULLAH YÜCEL

Küçücük bir kitaba sığdırılamayan KOSKOCAMAN bir YÜREK !

O gurbetin ve hasretin, o sılanın ve sevdanın, o bitmez tükenmez umutların ve sınır tanımaz hayallerin ‘‘bağrı yanık şairi idi.
O alınteri ve emeği karşılığında nasibini ve ekmeğini ‘yad ellerde‘ arayan üretken emekçi idi…

O İsveç’e emek göçümüzün özverili, alçakgönüllü öncüsü ve öncelikle sosyal yönüyle tartışmasız tek sembolü idi.

O insancıllığın, aydınlığın ve özellikle Sosyal Demokratlığın hem bilinçli bir neferi hem de yılmayan sancaktarı idi.

‘’Göçmenlik tekkesi’nin dervişi’’ daha doğrusu ‘’Tekkesiz göçmen dervişi’’ idi, Abdullah Yücel.

O, içinde yaşadığı toplumu merakla gözlemleyen, onunla içtenlikle bütünleşmeye çalışan, sürekli yeni şeyler öğrenerek aydınlanan ve çevresini de aydınlatmaya çabalayan bir aydınlanma yolu yolcusu idi.

Kulu’nun kıraç ve inadına kurak toprağının kavruk delikanlısı ‘yad ellerde‘  emeği karşılığında ekmek arayışına 36 yaşında başlamıştı.  Sılasında gözü yaşlı eşini ve 6 yavrusunu ardında bırakmış, cebinde ki birkaç yüz lirayla ve dağarcığında ki birkaç tane kuru lokmayla ama kocaman yüreğinde ki koskocaman umutlarıyla belki de adını ilk kez işittiği bir meçhule; İsveç’e, dört arkadaşıyla birlikte, 1965‘te ayak basmıştı ”uzak gurbetine”. İstanbul Sirkeci Garı‘nda  başlayan beş günlük ” Kara trenle emek yolculuğu’‘ sonraları yıllarca ”Gurbette ki Sıla” işlevi görecek olan Stockholm Merkez Gar’ında sonlanmıştı.

İsveç’e Göçümüzün 50. Yılı Anma Etkinlikleri Açılışı‘nı önümüzde ki hafta yapmaya hazırlanıyoruz. Abdullah Yücel, İsveç’te 50. yılımızı başlatan fedakar öncümüz ve ‘’emek göçümüzün”  zorlu ilk 30 yılına not düşmüş biricik tanığımızdır.

Bu seçkin kitapta, Abdullah Yücel amcanın yabancısı olduğu topluma uyum sağlayarak tutunma çabalarına ve son oniki yılına benim de tanıklık ettiğim İsveç’te ki 30 yıllık bilinçli ve duygu seli eşliğinde verdiği hayat mücadelesine ayna tutuluyor.

Kitabın yazarı, üçüncü kuşaktan bir Kululu olan Sosyolog EMRAH SÖNMEZ,

Emrah, Stockholm Üniversitesi mezuniyet tezi konusunda  isabetli bir tercih yaparak Abdulah Yücel’ i seçmiş ve toplumumuz adına ona karşı vefakarlığını gösterip, minettarlığını ifade etmişti.

Efendiliği, zekiliği ve alçakgönüllü kişiliğiyle tanınan genç sosyoloğumuz Emrah Sönmez’in, iki yıllık titiz araştırmaları, başta büyük oğlu Fuat Yücel bey olmak üzere ailesiyle danışmaları sonucunda ondan miras kalan çok sayıda ve çeşitlilikte şiirlerini, mektuplarını, yazılarını ve çoğu günyüzü görmemiş birkaç yüz fotoğrafını titizlikle tarayıp inceleyerek, onun dünyasında ve hayallerinde dolaşıp onu içselleştirerek , bilimsel yöntem ve disiplinle yazdığı bu güzel kitap ve yazarı her türlü övgüyü hakediyor. ..

İsveç’te Ellinci Yıl Açılışı’nın  ”Manevi Onur Konuğu” olan Abdullah Yücel amca, bu gece de bu güzel kitapla fiziken olmasa da ruhen bizimle olacaktır.

Emrah Sönmez’in bu anlamlı kitabı anma etkinliklerimizi taçlandıracak ve amacına daha çok yakınlaştıracaktır. Ben bundan adım gibi eminim, lütfedip okuyun da siz de emin olun….

Nur içinde yat değerli Abdullah Yücel amca !

Eline, kalemine ve bilimine sağlık sevgili Emrah !

TANER YILDIZ

Kitap şiparişinizi emrahsonmez@hotmail.se  adresine yapabilirsiniz.

Yayınlayan

Taner Yıldız

İsveç ve Türkiye'deki toplumsal gelişmeleri, renkli dağarcığımda Sevgi ile harmanlanmış Bilgi ile yazılmış bloglarımdan takip etmeye ne dersiniz ?

Yorum bırakın